On Som

Carrer Nou 15
08395 Sant Pol de Mar
Telèfon i Whatsapp: 93 760 42 39 
Clica el número de telèfon per enviar-nos un Whatsapp


Horari
Matins: de 10:00 a 13:00
Tardes: de 17:00 a 20:00


Dilluns matí: Tancat
Dissabtes i Diumenges: Tancat


 

Segueix-nos
al Facebook!

 


És interessant veure com el micromecenatge o crowdfunding, es a dir, el finançament col·lectiu, es va aplicant a poc a poc a tots els sectors d’activitat, encara que, cal dir-ho, certs sectors són especialment susceptibles de poder fer servir aquest recurs i concretament, en l’àrea tecnològica, hi ha tot un ventall de projectes que han tingut èxit fent servir aquesta tècnica de finançament

Com s’aplica a l'àrea tecnològica? Doncs donant l'abast dels creadors, inventors, empresaris i tècnics en general un recurs financer més, que sense descartar altres recursos, pot fer possible molts projectes no viables de cap altra forma. Perquè dic això? Doncs per què a l’hora de fer, per exemple, un prototip, cal temps i diners i tot i que en molts casos el/s inventor/s estan disposats a dedicar-hi el temps necessari, caldrà de totes formes, finançar peces, eines, recursos de tot tipus necessaris a la creació del prototip. Molts diran que si es vol fer un prototip, doncs que es busqui un inversor i efectivament, aquí radica el problema... Hi ha molt pocs inversors en temps de crisi... el FFF (Friends, Family and Fools) ja no es troben i costa molt trobar inversos per una idea si aquesta no és molt clarament rendible.

El crowdfunding sempre és un èxit? No, és clar que no, però aquí ballen les estadístiques, degut a què segons si el portal és intervencionista o no, els projectes tindran més o menys tendència a l’èxit i aquí ens podem trobar portals que parlen de 70% d’èxit, com és el cas de Verkami, portal català molt reconegut o podem trobar portals que parlin de poc menys del 50%, com per exemple kickstarter, portal Americà i un dels més reconegut en aquest tipus de finançament, que parla d’un 48% d’èxit. En tot cas, deixant de banda estadístiques, el que és cert és que en l'àmbit global, més de la meitat funcionen i en realitat, un projecte tindrà èxit si és una bona idea, si està ben fet, si té un públic interessat i si el projecte ofereix contrapartides interessant i tot això és el que ha de pensar i preparar, qui vulgui presentar un projecte. Hem de pensar que en el món de la tecnologia, hi ha moltes coses a fer, com invents, prototips, línies de muntatge, nous enginys, productes, empreses, anem a fer una petita mostra de cada tipus:

 

Invents

Voldria ressaltar un projecte de crowdfunding que va ser un èxit i va permetre crear una impressora 3D, pensat com a impressora escolar.

Font

 En l'enllaç referenciat a la imatge, es pot veure el projecte complet i com va aconseguir 30 cops més que el que demanava, aconseguint 830.000 $ dels 25.000$ que demanava inicialment

  

Projectes socials

Els projectes tecnològics, també poden ser socials o de benefici públic, com pregona goteo, un dels portals molt reconeguts a Espanya i on podem trobar molts projectes tecnològics i d’utilitat pública, o social.

En aquest binomi social/utilitat pública - tecnologia es podria per exemple ressaltar el projecte Smart Citizen per crear sensors ciutadans i aconseguir dades reals sobre qualitat de l’aire i altres paràmetres de qualitat ambienta.

 

 

 

Empreses 

O podem finançar empreses tecnològiques i en aquest cas, podríem ressaltar el cas de l’empresa Apps Capital Social Funding que ha pogut finançar tota la seva fase de llançament inicial, sense” business Angels”, tot amb finançament col·lectiu En el següent enllaç es pot veure la informació del projecte

Apps Capital

 

 

Llançament de productes

En el que respecta als productes, en l’àrea tecnològica, és inevitable fer referència a peeble, el primer projecte de crowdfunding que va superar un milió de dòlars de finançament, tot i que només demanava 100.000 dòlars.


Aquest rellotge va ser un dels projectes que va popularitzar el crowdfunding i té una gran component tecnològica, fent servir la tècnica e-paper en la pantalla d’un rellotge actualitzable via app. Tècnica que per cert, ja han reproduït altres marques i estan començant a sortir al mercat

 

 

Casos sense culminar, tot i l’èxit de recaptació 

El cas d’ubuntu edge, tot i ser un cas que no ha arribat a terme, sí que és un cas d’èxit quant al volum de la finançament aconseguida. Aquest projecte no ha tingut l’èxit esperat, però tot i així, ha aconseguit més de 12 milions de dòlars, cosa que per un projecte tecnològic és un gran èxit.

 

 

 

Evolució de l’àrea tecnològica 

Per finalitzar és interessant veure com hi ha una certa evolució en l'àrea tecnològica, si comparem les estadístiques de 2011 i de 2012, extretes d'un portal prou representatiu com pot ser kickstarter, podem veure els següents gràfics:

 

 

La mateixa estadística un any més tard, amb dades de 2012, podem veure com la Tecnologia aixeca el vol i cal puntualitzar que els videojocs han pujat enormement debut a alguns grans èxits, com el que ha aconseguit per double fine en un projecte milionari.

 

 

 

Més informació sobre projectes de crowdfunding i tecnologia: 

Recopilació de projectes de tecnologia a kickstarter

Projectes tecnològics a verkami

BLOG CROWDFUNDING I L’ENGINYERIA

 

Article escrit per Eric Rivera Butzbach per a XIP Informàtica.Cat  

Vols participar a XIP Informàtica? Contacta'ns a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Eric Rivera Butzbach és l'Autor del llibre Crowdfunding: La eclosión del finançament col·lectiu, un cambio tecnológico, social y económico - Ref. Wikipedia: Rivera Butzbach, Eric (2012) (en es). crowdfunding: la eclosión de la financiación colectiva, un cambio tecnológico, social y económico 1: ediciones microtemas (1 edición). Barcelona: QVE & microtemas. pp. 212. ISBN 978-84-15546-40-5